U bent hier

Teambuilding

Samenwerking naar een nieuwe dimensie

Wanneer een team gevormd wordt heb je het niet altijd voor het zeggen wie de collega's in het team zijn. En toch zul je met hen moeten samenwerken.

Teambuilding gaat over elkaar (beter) leren kennen. Weten wanneer welke mensen belangrijk zijn in het vormen van de mening en het nemen van een besluit.

Het bouwen van een team is niet iets van één dag. Het kost tijd Het bouwen van het team kent zijn fasen. Apropeau kan op elk van de fasen een aansluitend aanbod doen. Soms is dat het faciliteren van een goed gesprek tussen de teamleden, soms gaat het ondersteund door out-door opdrachten. Vaak helpt het om een analyse te maken van de de rol die de individuele teamleden spelen. Bij de team-analyse komen de sterke en zwakke kanten van het team aan bod:

  • Wie is er goed in het doorhakken van knopen?
  • Wie ziet er goed de beren op de weg?
  • Wie weet waar de informatie te halen is?
  • Wie heeft de goede ideeën?
  • Wie is er sterk in het verdelen van de taken?
  • Wie is de bikkel die zijn schouders en onder zet en het afmaakt?

Elke teamrol is belangrijk in een of meer fasen van de besluitvorming en van de teamontwikkeling. Mensen kunnen gelukkig meerdere teamrollen vervullen. In welke fase van de besluitvorming is welke rol belangrijk? Het team leert elkaar te waarderen op de teamrollen en elkaar te stimuleren om de rol goed getimed te vervullen. Het team leert met de gaten in het team toch de nodige prestaties te gaan leveren.

Teambuilding voor teamleiders

Teamleiders geven vaker leiding aan een of meer teams. Hoe pak je het nou aan om van "los zand" een hecht team te maken? Hoe zorg je ervoor, dat je de buitenbeentjes toch meekrijgt in het proces en dat het team productief wordt?

Een training is vaak een goede start hierin. Praten met andere teamleiders kan ook een zeer informatieve manier zijn om ervaringen en kennis uit te wisselen.

Bureau Apropeau heeft als doel om u en/of uw organisatie een of meer stappen verder te brengen in de professionele ontwikkeling.